– Jag har insett att jag kan göra något som spelar roll på riktigt. Jag kan bidra till att rädda liv med enkla medel, genom att dela med mig av min kunskap.
Det säger Marja Lindqvist, narkosläkare på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, som i november förra året undervisade på Life Support Foundations kurs i Dar es Salaam, Tanzania. Den 29 april är sista anmälningsdag för höstens kurs i anestesi och förlossningsvård.
Marja Lundqvist fick mersmak efter att hon deltog i Life Support Foundations kurs i att rädda liv under akuta skeden, i Dar es Salaam. De grundläggande kunskaper i hur en patient ska tas om hand exempelvis efter olyckor eller vid förlossningskomplikationer, saknas ofta i Tanzania och många andra länder i Afrika. Det leder till ett stort antal dödsfall som med enkla medel hade kunnat undvikas.
Nu leder Maja förberedelserna inför vårens kurs den 16-18 maj i Dar. Hon planerar också att åka ut igen och undervisa på höstens kurs, dit svenska läkare och sjuksköterskor just nu anmäler sig för att delta.
– Jag har velat göra detta i flera år och nu när mitt forskningsprojekt är avslutat har jag fått mer tid över. Jag har också bott i Dar es Salaam år 1989-90, så det var väldigt roligt att komma tillbaka. Redan som barn blev jag medveten om bristerna i vården i Tanzania då min syster blev sjuk och vi fick åka ända till Nairobi i Kenya för att hon skulle kunna få rätt hjälp, berättar Marja.
Intrycken är många efter dagarna i Tanzania i november 2015.
– Eftersom jag bott där var det en hel del som jag kände igen i samhället. Det är mycket som behöver förbättras. Samtidigt känner jag mig ganska hoppfull. Jag har mött unga tanzanier som strävar efter förändring och som vill ha samarbete.
Det största behovet som hon ser inom sjukvården i Tanzania är utbildning, både på basal nivå och inom olika specialområden. Det finns bara 300 läkare och 20 anestesiologer på 50 miljoner invånare.
– Om det fanns fler läkare och sjuksköterskor med rätt kompetens för att ta hand om akut sjuka människor, så skulle många liv kunna räddas. Anestesin som specialitet behöver stärkas väsentligt, säger Marja.
Samtidigt poängterar hon att hon mötte många läkare och sjuksköterskor som är oerhört väl medvetna om vad de vill göra, och har mycket kunskap. Däremot saknas resurser, vilket de är tvungna att anpassa sig efter.
– Det finns en stor ödmjukhet och villighet att ta emot hjälp från andra utan att man för den skull förlorar sin egen yrkesstolthet. Jag känner stor respekt inför vad de presterar trots knappa resurser.
Tiden i landet gav Marja en god grund att bygga vidare på i sitt fortsatta engagemang för Life Support Foundation. Att förbereda en ny kurs innebär en hel del arbete, men snart är alla bitar på plats inför de tre dagarna i maj.
– Jag känner extra mycket för Life Support Foundations projekt eftersom det bygger på kontinuitet i stället för bara punktinsatser. Det tycker jag känns meningsfullt. Det kommer att ta tid, men det finns potential och jag ser fram emot att åka tillbaka till Dar i höst.
Marja framhåller att syftet är att kursdeltagarna i sin tur ska föra kunskapen vidare och driva sin egen utveckling framåt. Det känns väldigt viktigt att nå även de mindre sjukhusen ute i landet.
Vad vill du säga till dem som ännu går och tvekar inför att ansöka?
– Det är viktigt att se situationen och behoven med egna ögon för att verkligen bli engagerad. Det här är ett fantastiskt tillfälle att få se en annan värld, som många av oss inte vet så mycket om. Det ger perspektiv på livet och insikt om hur bra vi har det. Och det ger en värdefull möjlighet att bidra till arbetet för att rädda liv.
Ladda ner och fyll i ansökningsblanketten: