– Nu känner jag mig ännu mer peppad att bidra där behoven är som störst. Genom Life Support Foundation kan man göra något väldigt konkret som leder till förbättrad akutvård. Det säger Marika Törnblom, barnmorska på KS, som i maj för första gången undervisade på Life Support Foundations kurs i Dar es Salaam, Tanzania.
Till vardags arbetar Marika Törnblom som barnmorska på Karolinska Sjukhuset i Solna. Men i maj bytte hon svensk akutvårdsmiljö mot en veckas undervisning och observation på Amana Hospital i Dar es Salaam, Tanzania.
– Jag valde att läsa till barnmorska och operationssjuksköterska eftersom det är en bra kombination i en miljö som denna där det finns så stora behov inom dessa områden, berättar Marika Törnblom.
Nu när hennes barn blivit större och livet därmed annorlunda, finns större möjligheter att engagera sig. Framöver kan hon också tänka sig att göra längre insatser i låginkomstländer, gärna med inriktning på forskning. Hon fick inblick i situationen i Tanzania redan genom det examensjobb om mödrahälsovård som hon gjorde där och i vår undervisade hon för första gången på en av Life Support Foundations kurser i landet.
– Vi var ett litet team av två barnmorskor och tre läkare som åkte ner tillsammans och trots att vi aldrig jobbat tillsammans tidigare så fungerade vårt samarbete väldigt väl. Vi kunde snabbt lösa de oförutsedda situationer som uppstod, exempelvis prioritera om när det blev strömavbrott. Vi hade också väldigt roligt tillsammans och det kändes väldigt prestigelöst, berättar hon.
– Jag kunde också se att detta är en organisation där man verkligen gör det man säger att man ska göra.
Life Support Foundations kurser går ut på att förmedla grundläggande kunskaper i akutvård till läkare och sjuksköterskor, för att rädda liv exempelvis i samband med förlossningar eller olyckor.
– Det fanns en god teoretisk kunskap hos många av kursdeltagarna, men svårigheter i att omsätta den i praktiken. Inom sjukvården i Sverige vet vi att vi är helt beroende av ett väl fungerande team, men där fanns brister inom struktur, rapporteringssystem och samarbete, vilket bromsade upp arbetet under akuta skeden.
Prioriteringssystemet behöver förbättras inom akutsjukvården, exempelvis när det gäller hur man tar hand om nyfödda barn som inte andas, konstaterar Marika:
– Där är den kunskap som Life Support Foundation förmedlar oerhört viktig och den behöver spridas till fler länder.
Det hon sett och upplevt på sjukhus i Tanzania har å andra sidan gett insikt om att vi inom svensk sjukvård ofta prioriterar administration för högt.
– Vi mäter för mycket och samlar data istället för att vara med våra patienter och kommer därför allt längre bort från dem.
Med sig i sitt fortsatta arbete i Sverige, bär Marika också med sig ett vidgat perspektiv på tillvaron.
– De problem vi har här blir väldigt små i förhållande till en verklighet som är på liv och död. Det ger mig en annan lätthet i att lösa det jag står inför i vardagen, samtidigt som viljan att engagera mig mer i andra länder stärkts.
Marika framhåller att det finns många sätt att engagera sig i en organisation som Life Support Foundation. Det handlar inte bara om att åka till Tanzania, utan insatserna på hemmaplan är nog så viktiga.
– Man kan exempelvis värva månadsgivare, påverka företag att bli sponsorer, sälja julkort eller engagera sig i utbyten. Över huvud taget känns det väldigt meningsfullt att hjälpa till. Många biståndsaktörer bedriver ett arbete som kan kännas ganska diffust, men här har man chansen att göra något väldigt konkret.
Var med och rädda liv du också – läs mer och ge din gåva här!