Gunilla Lööf låter sig inte stoppas när det finns ett behov att fylla. Med 100 uppsättningar operationskläder i bagaget reser hon nu till Malawi för Life Support Foundation. I världens fattigaste land finns bara fyra anestesiläkare, men nu hålls den allra första konferensen för denna yrkeskår. Och kläderna, skänkta av företaget Hejco, kommer snart till användning inom akutvården.
För sitt arbete för utsatta barn har Gunilla Lööf blivit hedersdoktor vid Mälardalens högskola. Hon är anestesisjuksköterska vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus sedan 20 år tillbaka, men hennes engagemang sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. För att minska barns rädsla inför operation startade hon informationssajten Narkoswebben, som idag har besökare från 120 länder varje vecka. Hon var också med och grundade den svenska grenen av Operations Smile, där hon arbetade som Programansvarig i många år.
– Jag är en envis, orädd och glad person som inte låter mig stoppas förrän jag har bevisat motsatsen, säger Gunilla. Det finns nog en värme i min enkelhet som hjälper mig. Jag krånglar inte till det utan bara gör det. Mitt motto är ”Don´t follow your dreams, lead them”,
Det är inte första gången som Gunilla samarbetar med Life Support Foundation. Hon är nära vän med professor Jan Lindsten som är en av initiativtagarna till arbetet med utbildning inom anestesi och intensivvård i Tanzania, och har själv tidigare medverkat i kurserna i Dar es Salaam.
I mitten av augusti besöker Gunilla för första gången Malawi, på uppdrag av Life Support Foundation. Den 19 augusti startar den allra första anestesikonferensen i ett land där det i dag bara finns fyra utbildade anestesiläkare på 17 miljoner invånare.
– Det känns enormt hedrande och roligt att få vara med. Jag vet vad Tim Baker och Life Support Foundation med små medel har åstadkommit i Tanzania. Med detta arbete i ryggen tror jag att organisationen kommer kunna att spela en ovärderlig roll för utveckling av det medicinska arbetet i Malawi.
Hon hoppas att konferensen ska leda till att fler anestesiläkare utbildas i landet. Samtidigt framhåller hon vikten av att stärka den personal som idag utför arbetet inom anestesi, utan att vara specialistutbildade läkare.
– Vi behöver börja där vi är. Många gånger tror övriga nivåer av personal inte mycket om sig själva trots de stora insatser som de gör. Här tror jag att jag som kvinna och anestesisjuksköterska kan vara betydelsefull.
Mötet som yrkeskår är viktigt och kan få stor betydelse på sikt, tror Gunilla.
– Att samlas kring ett gemensamt mål, där alla känner sig delaktiga, ger en enorm styrka. En sådan grupp av människor kan nå hur långt som helst.
Förutom kunskap är behovet av utrustning inom akutsjukvården enormt och när Gunilla fick veta att det behövdes operationskläder så drog hon genast i några trådar.
– Företaget Hejco donerade 11 kartonger fyllda med arbestkläder, som jag var nere i Borås och hämtade. Det är cirka 100 helt nya och fina set med operationsplagg. Det är bara ett fåtal av oss som kan jobba klinskt, men alla insatser är precis lika viktiga för att få pusslet att gå ihop. Det Hejco gör är fantastiskt.
Gunillas eget biståndsengagemang bottnar i att hon älskar mötet med människor. Hon har också insett att i grunden är vi alla väldigt lika.
– Människors sårbarhet inom sjukvården är densamma världen över. Jag ser det som självklart och vill med glädje ge tillbaka lite av allt det som jag själv har fått och kan.
Var med och rädda liv på akut sjuka – bli månadsgivare idag!