Hon drömde om att lindra människors lidande, men har tvingats se många mammor och barn dö. Att arbeta inom förlossningsvården i Tanzania är tufft.
På Life Support Foundations kurs i anestesi och intensivvård har Immaculata Kafumu lärt sig vikten av kommunikation, samarbete och utvärdering för att rädda fler liv. Nu vill hon bli specialistläkare.
I sitt arbete inom förlossningsvården ställs Immaculata Kafumu, 34 år, ständigt inför kritiska situationer, där det gäller att snabbt göra allt för att rädda livet på mammor och barn. Hon lever i ett land där 7900 kvinnor dör varje år i samband med förlossning och där det på många sjukhus råder brist på både utrustning, personal och tillräcklig kompetens.
Varje dag utför hon kejsarsnitt och är beroende av ett bra samarbete med sina kolleger för att inte något ska gå snett:
– När jag tänker på alla de kvinnor och nyfödda barn som vi förlorat så mår jag väldigt dåligt.
Immaculata är Medical Doctor (underläkare) på kvinnokliniken vid Temeke Regional Referral Hospital, kommer från Tabora, är gift och har två barn. Hon är också en av flera hundra läkare, sjuksköterskor och barnmorskor som hittills deltagit i Life Support Foundations kurser i anestesi och obstetrisk intensivvård, i Dar es Salaam.
Redan som barn hade hon en önskan om att hjälpa de som hade det svårt. Hennes syskon led av allvarlig astma och hon minns alla sjukhusbesök som gjordes.
– Jag tänkte att om jag blir doktor så kan jag lindra människors lidande.
Första gången hon var med om att en patient dog, satte djupa spår hos Immaculata. När kvinnan kom in till sjukhuset såg allt bra ut. Hon lades in på förlossningsavdelningen och några timmar senare födde hon ett friskt barn. Strax därefter började hon att blöda kraftigt eftersom livmodern inte drog ihop sig.
När inga ingrepp hjälpte fattades till sist beslutet att operera bort livmodern.
– Jag minns det så väl. Det var på morgonen och blödningarna avtog äntligen, men trots detta dog mamman där på operationsbordet. Orsaken var att hon inte hade intuberats för att få en säkrad luftväg, berättar Immaculata.
Under Life Support Foundations kurser ligger fokus på grundläggande ABC intensivvård (Airway, Breathing, Circulation). Det handlar om hur man med enkla medel räddar livet på patienter i akuta skeden och om hur kommunikation och samarbete är avgörande för att insatserna ska lyckas. Teoretiska pass varvas med praktiska övningar.
– Vikten av kommunikation och av utvärdering är de främsta lärdomar jag tar med mig, säger Immaculata. Många tror att de är experter efter den teoretiska kunskap de fått i skolan, sedan gör de allt på samma sätt om och om igen utan att resultatet någonsin utvärderas och ifrågasätts.
Hon värdesätter det hon lärt sig inom anestesi på kursen och den praktiska tillämpningen i olika scenarion.
– Detta kommer att underlätta mitt samarbete med narkospersonalen och innebära att jag blir mer vaksam på att allt går rätt till.
Immaculata tänker mycket på framtiden och på hur hon ska kunna rädda livet på fler mammor och barn.
– Jag är väldigt engagerad i mitt arbete, men situationen gör det ibland oerhört svårt. Min dröm ar att studera vidare och bli specialistläkare. Jag vill lära mig mer så att jag klarar även de svåraste fallen.
Var med i vårt arbete för att rädda liv – bli månadsgivare idag!