Varje år dör 7900 mammor i deras land i samband med förlossning. Nu har läkaren Anna Massawe och barnmorskan Rachel Mathayo kommit från Tanzania till Sverige för att lära sig rädda fler liv. Genom Life Support Foundations utbytesprogram går de under två veckor bredvid personalen på BB Stockholm och Kvinnokliniken, Danderyds Sjukhus.
Brist på kunskap och beredskap är stora utmaningar i läkaren Anna Massawes och barnmorskan Rachel Mathayos dagliga arbete inom förlossningsvården i Tanzania. Nu har de kommit till BB Stockholm och Kvinnokliniken, Danderyds Sjukhus, för att lära sig mer om akut omhändertagande av mammor och barn.
Komplikationer i samband med förlossning kräver snabba insatser. Varje år dör 7900 mammor i Tanzania trots att majoriteten av dessa liv skulle gå att rädda med enkla medel. Och varje år dör vart tolfte barn under fem år i landet, trots att två tredjedelar av alla dödsfall bland nyfödda skulle kunna förebyggas enligt WHO.
Till de största utmaningarna i Anna Massawes vardag hör de många mammor som förblöder. Hon arbetar inom förlossning och mödravård på Sinza Hospital i Dar es Salaam. Under Life Support Foundations kurs i Dar es Salaam i maj, berättade hon om sorgen och frustrationen över en mammas död.
– Vi gjorde allt vi kunde för att rädda hennes liv, men det fanns inget blod att ge henne, säger hon.
Genom de kurser och utbyten som Life Support Foundation håller i samarbete med svenska och tanzaniska sjukhus, lär sig läkare, sjuksköterskor och barnmorskor enkla och effektiva metoder i att rädda liv. Exempelvis att hejda svåra blodförluster genom aortakompression eller att frigöra luftvägarna på, och återuppliva barn som inte andas.
I Anna Massawes vardag hade kursen omedelbar effekt. Redan natten efter räddade hon livet på två nyfödda barn genom ventilering, andningshjälp och hjärtmassage.
Nu har hon anlänt till Stockholm tillsammans med barnmorskan Rachel Mathayo, som arbetar vid Amana hospital i samma stad. Genom två intensiva veckor i Sverige får de värdefull inblick i mödra- och förlossningsvård, som de sedan kan förmedla vidare.
– Hundratusentals liv på akut sjuka patienter kan räddas med enkla och tillgängliga metoder. Därför arbetar vi för att sprida dessa kunskaper. Hittills har flera hundra läkare och sjuksköterskor utbildats i att rädda liv genom vårt arbete, säger Berith Tingåker, Överläkare i Obstetrik och Gynekologi vid BB Stockholm och verksam inom Life Support Foundation.
Fakta, Life Support Foundation:
Life Support Foundation är en internationell, oberoende medicinsk organisation, med anestesi och intensivvård som fokus. Dess syfte är att förebygga dödsfall i låginkomstländer på grund av akuta, livshotande tillstånd i samband med exempelvis förlossningar eller olyckor. Detta sker genom förbättrad tillgång till, och kvalitet på grundläggande och enkel, livräddande vård.